За Добринище

admin
4.7/5 - (6 votes)

Добринище (810 м. надморска височина) се намира в подножието на три планини (Рила, Пирин и Родопите), на 6 км. от най-атрактивния български зимен курорт Банско и на 169 км. от София. Тук е крайната гара на живописната теснолинейна жп. линия от Септември. Селището е известно с лековитите си минерални извори още от древността. Най-известен от тях е Сребърният извор. Той е богат на сребърни йони.В землището на Добринище са открити 17 топли минерални извора с температура от 30 до 43 градуса. Курортът се препоръчва от специалисти за балнео и климатолечение. Басейнът с минерална вода наречен “Римска баня” (“римското банче”) и модерния плувен комплекс с олимпийски размери „Alpha SPA and Pool“ се намират край бреговете на Добринишка река, където са разположени и останалите минерални извори в района.

Селището води началото още от каменната ера. Открити са богати находища от тракийска и римска керамика и монети от времето на император Нерон. През VII – XIV в. Добринище е било важна крепост, охраняваща поречието на Места. След падането на България под турско робство българския дух продължава да живее. През 1846 г. е изградено училище. Хайдушки чети участват активно в национално – освободителните борби на българския народ. Селото е и родното място на първия партизан в България – Иван Козарев.

Изходен пункт е за Пирин, за хижа Безбог и хижа Гоце Делчев, района на Попово езеро, Кременските езера и Самодивски връх. След построяването на лифта до х. Безбог, градът става вторият по важност ски център в Пирин. Добринище предлага добри възможности и за опитни, и за начинаещи скиори, като общата дължина на пистите е 7 км. В ниската част на планината има пешеходни маршрути доближаващи се до разходката в парка, които са идеални за предпочелите да „разпускат“.

В Добринище, туристите могат да посетят градината за еделвайси, която е единствената по рода си в България и си заслужава да бъде разгледана. Сред туристическите атракции на града са и 2 църкви – “Свети Петър и Павел” и “Успение на Пресвета Богородица”, построени през 19-ти век. В покрайнините му, туристите могат да се насладят на гледките към водопада Св. Николай и манастира “Св. Панталеймон”.

Съвременният облик на Добринище се допълва от изградената инфраструтура, наличието на много магазини и кафета, механи и ресторанти, хотели и къщи под наем, читалище, музейна сбирка, прекрасен площад в центъра, точно срещу кметството. Богатите природни дадености създават митът за името на Добринище получило смисъла си от някога заселниците по южния скат на Пирин планина пристигали, оглеждали се наоколо, цъкали с език и казвали: „Добри неща, добри неща.“